Investovanie

Pri vašich investíciách hrá hlavnú úlohu čas

Článok uverejnený na portáli Záhorák.sk

Martin Hesek sa od roku 2016 venuje finančnému poradenstvu pod hlavičkou spoločnosti Prosight Slovensko a.s. V Bratislave otvoril dve veľmi úspešné kancelárie, v súčasnosti sa však snaží o rozbeh rovnako úspešnej kancelárie, ktorá už sídli na Námestí oslobodenia nad Poštovou bankou v Senici. Na Záhorie sa presťahoval kvôli rodine, no jeho druhým cieľom je vrátiť česť a vážnosť do práce finančného sprostredkovania v našom regióne. 

 Môžete predstaviť aktivity spoločnosti, v ktorej pôsobíte? 

Pôsobím v spoločnosti Prosight Slovensko, ktorá sa venuje finančnému plánovaniu a finančnému poradenstvu. Víziou firmy je stať sa najrešpektovanejšou firmou v oblasti diagnostiky, navrhovania a realizácie riešení pre všetky životné situácie našich klientov vo svete financií. Výhodou, ktoré máme oproti bankám a poisťovniam je, že pre klienta vieme navrhnúť viac možností a vytvoriť mu finančný plán šitý na mieru. Klientom tak odpadnú všetky starosti, a hlavne im ušetríme čas pri prieskume trhu.

Žijeme v ťažkých časoch. Oplatí sa dnes vôbec investovať?

Určite áno. Dôležité je však vedieť, prečo chcem investovať. Človek si napr. môže len tak odkladať peniaze na bežný účet, no celkom iné už je, keď chce investovať preto, aby si vytvoril dostatok peňazí, napr. na dôchodok. Pretože ak máte presne stanovený cieľ, čo a kedy chcete s danými peniazmi urobiť, resp. kedy ich budete potrebovať, potom vám vie poradca presne nastaviť stratégiu investície. Ak napr. viete, že najbližších 15- 20 rokov nebudete zainvestované peniaze potrebovať, vieme nastaviť stratégiu s výnosmi 8-10 %.

Dokážete klientovi vypracovať finančný plán? 

Samozrejme, to je presne tá pridaná hodnota našej práce. Ak totiž klient príde do do banky alebo poisťovne, dostane samostatný produkt. U nás však riešime financie komplexne. Znamená to, že každý produkt má vo finančnom pláne jasnú úlohu a spolu to vytvára komplexný finančný plán. Väčšina klientov rieši aj svoju prvú hypotéku v banke, kde má bežný účet, čo je však veľká škoda. Vďaka tomu, že je vytvorené veľmi dobré konkurenčné prostredie, tak banky v snahe prilákať nových klientov ponúkajú výhodné podmienky, napr. účet zadarmo, nižšie úrokové sadzby a pod.  Zatiaľ čo banky a poisťovne postupne zatvárajú svoje pobočky, my ich naopak otvárame. Aktuálne máme na Slovensku 24 pobočiek, a to sme len na začiatku. Mne sa úspešne podarilo otvoriť novú pobočku v Senici a môj tím pôsobí aj v Bratislave, Malackách a Michalovciach.  Vo vyspelých krajinách je takéto finančné plánovanie úplne bežné. Tak ako máme svojho zubára, všeobecného lekára či automechanika, tak každý mladý človek, ktorý začne pracovať, by mal mať svojho finančného poradcu, ktorý má potrebné oprávnenie, výborné referencie a dôveru svojich klientov.

Majú dnes ľudia o takýto finančný plán záujem? 

Áno, a stále väčší. Manažment osobných financií predstavuje ucelené know-how, ako môžu ľudia s našou pomocou prijímať pre seba a svoju rodinu tie najvýhodnejšie finančné rozhodnutia. Sledom nesprávnych rozhodnutí sa môže klient dostať  počas života do finančných problémov a do dôchodku tak odchádzať s malým alebo žiadnym majetkom a kapitálom. Naopak, prijatím správnych rozhodnutí môže klient prežiť finančne stabilný život a do dôchodku ísť nezávisle od štátneho dôchodku. Výsledkom Manažmentu osobných financií je Plán osobných financií. V ňom si klient podľa svojich potrieb spolu s našimi profesionálmi nastaví, ako správne poistiť svoj život, a tak nahradiť svoj príjem v prípade nepredvídanej udalosti. Poistiť svoj už nadobudnutý majetok a predísť tak strate z poškodenia alebo zničenia. Pripraviť si rezervu a vedieť tak reagovať na nečakané udalosti. Financovať bývanie, pripraviť sa správne na dôchodok, nasporiť kapitál pre svoje deti, alebo zhodnocovať už nadobudnutý kapitál, to sú oblasti manažmentu osobných financií. Ak zvolíme správne nastavené finančné produkty, vieme svoj majetok zveľadiť.

O ktoré vaše služby je najväčší záujem? 

Keďže aktuálne sú stále veľmi nízke úrokové sadzby, tak veľký záujem je o refinancovanie a konsolidáciu úverov. Čo však ja vnímam ako moje poslanie, je učiť ľudí investovať. Každému klientovi na osobnom stretnutí vysvetľujem dôležitosť investovania a budovania jeho finančného majetku. Je to produkt, ktorý by mal mať každý klient, pretože mu zarába peniaze. Aktuálne v rámci celej SR investuje len 10 %  ľudí, ktorí pracujú, takže nás čaká ešte veľmi veľa práce.

Koľko by si mal človek odkladať, aby si našetril na slušný dôchodok? 

Ideálne nastavenie je takéto: 10 % z príjmu na vytvorenie krátkodobej rezervy, 20 % všetky typy poistenia a dlhodobé investície, 30 % na všetko spojené s bývaním a 40 % na spotrebu a hoby. Toto ideálne nastavenie však nie je vždy ľahké dodržiavať, no aj s tým vieme našim klientom pomôcť. Často sa stáva, že klienti pri vidine krásneho bývania idú až na hranu svojich možností a ich výdaje na hypotéku presahujú odporúčaných 40 %. V tom prípade sa snažím klientom vysvetliť, že hypotéka je záväzok na 30 rokov a je nutné predpokladať, že môžu prísť aj horšie časy. Preto je rozumné myslieť aj na to a predísť tak do budúcna prípadným bankrotom.

Slováci sa vraj v ostatných rokoch príliš zadlžujú. Je to podľa vás správne? 

Keďže ceny nehnuteľností rastú raketovou rýchlosťou, zvyšuje sa aj zadlženie Slovákov. V minulosti mladí ľudia zostali žiť s rodičmi dlhšie, dnes sa chcú čím skôr osamostatniť. Národná banka sa však snaží toto zadlžovanie zastaviť rôznymi reguláciami a opatreniami. Asi najprísnejším je, že pri kúpe nehnuteľnosti musí mať klient 20 % vlastných zdrojov. To však má len málokto, preto sa tých 20 % financuje cez rôzne spotrebné úvery alebo stavebné sporiteľne, kde je výrazne vyššia splátka ako na hypotéke.

Kto tvorí vašu klientelu?

Sú to hlavne mladí ľudia, ktorí potrebujú riešiť bývanie a správne nastavenie investícií. Potom sú to mladí ľudia s rodinou, ktorí chcú využiť napr. prídavky na dieťa ako mesačnú investíciu. Pri správne nastavenej investičnej stratégii bude mať dieťa v 25. roku života pri mesačnej investícii 25 € nasporenú sumu 20 000 €. Máme však aj klientov, ktorí až vo veku 40-50 rokov  zistili, že treba začať riešiť aj ich dôchodok. Tu však treba pripomenúť, že pri investíciách zohráva hlavnú úlohu čas, preto investovanie odporúčam riešiť hneď po nástupe do práce.

Spomínaných 20 tisíc €  je už pekná suma pre dieťa. Viete však, aké sú celkové výdavky na dieťa až po vysokú školu?

Výdavky na štúdium môžu byť rôzne, keďže deti navštevujú rôzne školy, krúžky a majú rôzne športové aktivity alebo umelecké aktivity. Väčšina rodín dokáže vykryť tieto náklady z bežného príjmu, ale dá sa s nimi rátať už vopred. Nízkou mesačnou splátkou z vlastných zdrojov spolu s prídavkom na dieťa od štátu sa môžeme na tieto výdavky v budúcnosti lepšie pripraviť. Alebo nasporiť deťom peknú sumu na štart do života. V konkrétnych číslach je to takto:

ZŠ I. stupeň – 100 eur mesačne (4 ročníky, 4000 €), 2. stupeň – 120 € (5 ročníkov, 6000 €), stredoškolák na internáte (ubytovanie, strava, stď) – 250 € mesačne (4 ročníky, 10 000 €), vysokoškolák na internáte – 400 € mesačne (4 ročníky, 20 000 €).  Spolu to teda za 17 rokov vychádza na cca 40 000 €.

Dobré rady na záver  

Zabudnite na investičné/kapitálové životné poistenie z dôvodu vysokých poplatkov a nízkej flexibility.

Spravte si audit výdavkov. Pravdepodobne medzi nimi nájdete aj také, ktoré nie sú nevyhnutné.

Zaplaťte najprv sebe!  Zo svojho príjmu si najprv odložte pre seba a so zvyškom hospodárte. Nie naopak.

Väčšie nákupy plánujte dopredu. Pripravte si kapitál a vyhnite sa nevýhodným pôžičkám. Ľudí privádzajú do existenčných problémov…

Tvorte si krátkodobú a strednodobú rezervu. Pomôžu vám ochrániť vaše dlhodobé úspory.

Pripravujte si dlhodobú rezervu na dôchodok.

Ak si chcete udržať životnú úroveň počas celého života, musíte sa na to pripravovať samostatne a nespoliehať sa na štát.

Investujte svoje peniaze. Snažte si zvoliť investičné nástroje, ktoré majú potenciál poraziť infláciu pri dodržaní stanoveného časového horizontu.

Vo financiách som začal pracovať v roku 2016 po nie veľmi dobrých skúsenostiach s touto oblasťou. Rozhodol som sa však znova dať tejto oblasti šancu, pretože som zistil, že ak spolupracujem so spoločnosťou, ktorá je postavená na hodnotách ako pravdivosť, starostlivosť, flexibilita a porozumenie, ľudia s vami chcú riešiť svoje financie.

Napíšte mi správu

Chcem byť informovaný

Pravidelný newsletter s najnovšími správami z oblasti hypoték, sporenia, dôchodkového sporenia, ...

Súvisiace články

Blog

O cieľoch a ich dosahovaní [Podcast #12]

Martin Hesek

Martin Hesek 23.05.2023

Blog

O postojoch [Podcast #11]

Martin Hesek

Martin Hesek 18.05.2023

Blog

O investovaní [Podcast #10]

Martin Hesek

Martin Hesek 08.05.2023